Beleggers zijn niet blij met de beperking van prijsverhogingen van postzegels die PostNL krijgt opgelegd. De AEX was maandagochtend in mineur.
,,Beleggers blijven een beetje risicomijdend ondanks het herstel van afgelopen vrijdag. Men wordt toch wat nerveus van die flinke koersschommelingen. Ook is het afwachten wat voor een impact het uitstootschandaal rond Volkswagen op de Duitse economie heeft”, aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.
De AEX-index op Beursplein 5 koerste aan het einde van de ochtend 1,5 procent lager op 416,43 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 617,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,8 procent. Volkswagen zakte op de Duitse beurs ruim 6 procent.
PostNL mag postzegels maar beetje duurder maken
De prijs van een postzegel mag volgend jaar verder worden verhoogd, maar PostNL (-2,7 procent) krijgt daarvoor minder ruimte dan het had gewild. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.
PostNL moet jaarlijks de kosten verantwoorden die het zegt te maken om vijf dagen in de week post rond te brengen en een minimaal aantal brievenbussen aan te houden. De ACM bepaalt aan de hand daarvan hoe sterk de tarieven mogen stijgen.
Een voorstel dat PostNL in april indiende, werd door de toezichthouder afgewezen omdat het niet aan de vorig jaar verscherpte wettelijke eisen voldeed. Een nieuw voorstel is nu wel goedgekeurd, maar biedt het bedrijf 14 procent minder ruimte om de tarieven te verhogen dan het oorspronkelijke, aldus de ACM.
Shell stopt in Alaska
De beoogde overname van gasproducent BG is een grotere prioriteit voor Shell dan het zoeken naar olie ten noorden van Alaska. Dat is volgens analist Quirijn Mulder van ING de voornaamste reden dat het energieconcern de stekker uit zijn 'Arctische campagne' heeft getrokken.
,,Shell heeft, buiten Nigeria, de slag om Afrika gemist en zag het poolgebied als veelbelovende regio. Met de aangekondigde overname van de Britse gasproducent BG krijgt Shell toegang tot een andere 'hotspot', Brazilië'', aldus Mulder.
Uiteraard hebben de lage olieprijzen en het moeizame proces om vergunningen te krijgen voor de boringen in Alaska ook een rol gespeeld in het besluit om voorlopig af te zien van activiteiten rond Alaska. ,,Lage olieprijzen betekenen een laag rendement en het vergunningsproces is zeer tijdrovend. Al met al zijn de zekerheden rond de poolboringen enorm afgenomen.''
Het aandeel Shell koerste rond het middaguur 0,3 procent lager.
SBM Offshore haalt wit voetje in Brazilië
In de MidKap steeg SBM Offshore 15 procent in beurswaarde. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie dingt mee naar twee orders voor varende productie- en opslagplatformen (fpso's) van Petrobras. SBM was een tijd uitgesloten van meedingen vanwege zijn vermeende rol in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bedrijf.
Bundeling Vodafone en Ziggo in Nederland van de baan
Vodafone verloor 4 procent. De Britse telecomreus is niet langer in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke uitwisseling van bedrijfsactiviteiten. Waar Liberty Global vooral actief is als aanbieder van kabeltelevisie en vast internet, moet Vodafone het vooral hebben van de mobiele markt. Een ruil van bezittingen zou beide bedrijven in staat stellen totaalpakketten aan te bieden met zowel mobiele als vaste diensten, zoals veel concurrenten al doen.
Samenwerking tussen de twee wereldwijd actieve grootmachten in Nederland had de grootste kabelmaatschappij onder één dak kunnen brengen met de op een na grootste aanbieder van mobiele telefonie. Ziggo, dat vorig jaar fuseerde met UPC, heeft geen eigen mobiele netwerk en maakt al gebruik van dat van Vodafone.
Koersval Galapagos
Biotechbedrijf Galapagos (min 10,8 procent) zakte verder weg. Het biotechnologiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 19 procent, nadat de Amerikaanse farmaceut AbbVie liet weten geen licentie te nemen op het reumamiddel van Galapagos.
Fusie van reuzen in bierbranche
SABMiller won 3,6 procent. 's Werelds grootste bierbrouwer AB InBev (plus 0,6 procent) brengt mogelijk maandag zijn overnamebod uit op het moederbedrijf van Grolsch. Daarmee zou veruit de grootste biercombinatie ter wereld ontstaan, op flinke afstand gevolgd door Heineken (plus 0,2 procent)
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl